Tiltris – Project Exhibition

Tiltrisssssss.jpg

Inleiding:

Het laatste kwartiel is alweer afgelopen en terwijl mijn medestudenten van hun vakantie genieten begin ik aan het eindejaarsproject. De meeste mensen kennen mij als een creatief, actief en nieuwsgierig persoon. Velen weten ook dat ik me veel bezighoudt met film en fotografie. Maar hetgeen wat voor mij bovenaan staat is uitdaging. Film en fotografie heb dan ook al aardig onder de knie. Daarom heb ik besloten me te focussen op het leren van nieuwe dingen, onder andere het programmeren met Python en het werken met een Raspberry Pi.

Inspiratie:

Sinds grofweg twee maanden woon ik op mijzelf. Zo nu en dan komen mijn ouders nog aanzetten met wat oude spulletjes van mij, die thuis zijn achtergebleven.
Op die manier kwam mijn moeder een oude (namaak) Game Boy tegen, waarop je alleen Tetris kon spelen.

Dit liet mijn denken hoe gaaf het eigenlijk is dat tetris na meer dan 30 jaar nog steeds leuk is om te spelen. En dat dit simpele wereldberoemde spelletje na zoveel jaar nog steeds bekend is bij iedere generatie is eigenlijk best wel inspirerend. 

Er zijn eigenlijk nog wel meer tijdloze spellen. Onder andere PacMan en Space Invaders, een van de eerste spellen die ik in mijn leven heb gespeeld. Het valt op dat deze spellen allemaal spannender worden doordat het steeds sneller gaat. Mijn idee was om Tetris, een spel dat al zoveel keren is na gemaakt vernieuwd en verbeterd, nog spannender en moeilijker te maken. En dit keer op een verfrissende, interactieve manier en met een leuke uitstraling zodat het klassieke spel mee gaat met zijn tijd. Zoals een echte KNT-er!

Morphological Chart

ProgrammeertalenPythonProcessing


PlatformRaspberry PiArduino


ControlsWii RemoteArcade stickToetsenbordBewegingssensorCapacitive touch
BesturingGyroscoopPijltjes knoppenBeweging Allerlei objecten met capacitive touch

Het hele jaar door hebben we gewerkt met een Arduino en Processing. Maar, voor het spelen van Tetris is een grafische omgeving nodig, omdat de arduino dit niet ondersteund moest ik over naar een ander platform. Omdat de mensen bij het TKKRlab, waar ik op zoek ben gegaan naar hulp en insights van professionals, mij dit aanraden ben ik naar de Raspberry Pi gaan kijken. Deze is in staat om volledig standalone te draaien waardoor alles in het project kan worden verwerkt. 

Keuze onderbouwing

Waarom geen Arduino

Voor processing was weinig te vinden over het aansluiten en aanroepen van een Wii Remote. Voor Python was dit veel gemakkelijker te vinden, net zoals voorbeeldcode voor het spel Tetris (inclusief uitleg voor beginners). Aangezien een aantal mensen Python wel kenden konden zij mij helpen op het moment dat ik niet verder kwam met mijn kennis die ik heb opgedaan bij Codecademy. De led’s kunnen op een Raspberry Pi net zoals op een Arduino worden aangesloten op een aantal headers. Om dit project goed solide te maken heb ik samen met iemand van het TkkrLab een Veroboard gemaakt waarop condensatoren en weerstanden zijn gesoldeerd. 

Op deze manier kunnen de led’s kunnen zo makkelijk ingeplugd en uitgeplugd én zorgen we ervoor dat de Raspberry Pi voldoende vermogen kan leveren voor mijn veel te sterke ledjes. Mijn ledjes zijn meer dan 7 keer zo sterk dan gewone led’s zodat ze extra veel licht opleveren en tja, omdat dat simpelweg de ledjes waren die ik in huis had.

Waarom een Wii Remote?


Het geeft een nieuwe interactie aan een oud klassiek spel waardoor deze opnieuw uitgevonden wordt en veel speelplezier wordt toegevoegd. En het is uitdagend om een Wii Remote te connecten met de Raspberry Pi in de code. 

De Wii Remote wordt bestuurd door hem te bewegen. Als je de Wii Remote schuin naar links houd bewegen de blokken naar rechts, en als je hem naar schuin rechts houd bewegen de blokken naar links. Naar je toe bewegen zorgt ervoor dat de blokken draaien en van je af bewegen laat de blokken sneller vallen. Natuurlijk zit hier ook een gedachtegang achter. Ik heb bij de vorige projecten geleerd meer advies te vragen van andere mensen. Anders heb ik de neiging gewoon te kiezen wat ik zelf leuk vind. Daarom ben ik langs de buren, vrienden en familie gegaan om te vragen wat zij de leukste besturing vonden. Ik liet hen het spel spelen door bijvoorbeeld de pijltjestoetsen te gebruiken of een simpel toetsenbord.

Foto’s bouwproces

Zoals op deze foto te zien is heb ik het beeldscherm ingebouwd. Ik ben namelijk naar het TKKRlab gegaan voor professioneel advies aangezien ik in de zomervakantie werkte. Zij hebben mij de kans aangeboden mijn project op het GogBot neer te zetten. Om deze reden heb ik mijn omhuizing nog steviger moeten maken omdat het ook zo’n event moest doorstaan. Het mag dan niet slap en slordig bij elkaar hangen. 

Vaardigheden

Mijn vaardigheden qua film en fotografie zijn prima, dus ondanks dat dit een van mijn passies is heb ik besloten me daar niet mee bezig te houden. Ik heb besloten dat ik graag mijn vaardigheden qua programmeren wil verbeteren. 

Dankzij dit project heb ik geleerd hoe ik een Raspberry Pi gebruik, en aansluit. Ook heb ik geleerd hoe ik met Python kan werken, al is het nog steeds heel moeilijk. Ik vond het vooral uitdagend en ook moeilijk, dat ik niet in de schooltijd werkte. Hierdoor had ik niet echt toegang tot de kennis van de docenten en werd ik ook niet meer begeleid. Dit was wel spannend maar ik heb wel mijn planning geleerd. 

Het leukste vond ik nog wel dat ik, doordat ik dus in de zomervakantie werkte, mensen heb opgezocht op het TKKRlab. Zij hebben mij echt geholpen en ontzettend veel geleerd. Ik heb me daarom aangesloten bij het TKKRlab en zal hier meer tijd doorbrengen om mijn vaardigheden in programmeren en het technische aspect van deze studie nog verder te ontwikkelen!

Golden Circle

Why: Passie:

  • Sentimentele waarde.
  • Games.
  • Creative interactie.

Het spel Tetris is een spel wat ik als kind vroeger veel heb gespeeld en wat mij tot op heden in de ban houd. Op Youtube zijn veel filmpjes te vinden van wedstrijden die tegenwoordig in dit 33 jaar oude spel worden gehouden. 

How: Talent:

  • Houtbewerking
  • Programmeren

Voor dit project heb ik leren programmeren in Python omdat dit het het meest makkelijk te leren was om mijn doel te kunnen halen. Om de led’s aan te sluiten heb ik datasheets moeten bekijken en de termen hier van geleerd.

Het uiterlijk van de kast geeft het idee van een oude televisie met een vierkant scherm. Om de hout-textuur te accentueren heb ik houtnerven geschilderd op de buitenkant.

What:

  • Games
  • Intuitief

Een fantastisch nieuwe manier om een oude klassieker te ontdekken met een nieuwe besturen en een andere uitdagende manier van spelen waardoor je op gaat in het spel

Eindwoord

Ik vond het heel gaaf om aan dit project te werken. Het was wel stressvol zo zonder de begeleiding van school. Maar, dit zorgt er ook juist voor dat ik nog trotser ben op de uitkomst van mijn project. Iedereen om mij heen leek het super gaaf te vinden om Tetris op deze vernieuwende manier te vinden. Vooral mensen van een wat oudere generatie dan ik zeiden het gaaf te vinden om even zo ‘terug naar vroeger’ te gaan.

Zelf ben ik blij met het eindresultaat, en dit zal te zien zijn op GogBot en tijdens de presentatie van het eindejaarsproject zelf. 

Tot dan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.